Direct naar  hoofdmenu / submenu / zoekveld
Home / DATABANK / Nieuwsarchief / Voorzitter Ferd Crone bij verkiezingsdebat G32: Nieuwe bezuinigingen op gemeenten onacceptabel

Voorzitter Ferd Crone bij verkiezingsdebat G32: Nieuwe bezuinigingen op gemeenten onacceptabel

Onacceptabel.

 

Zo reageert voorzitter Ferd Crone van de G32 op de doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) van de verkiezingsprogramma’s van een groot aantal partijen.

Crone zei dit donderdag 16 februari tijdens het verkiezingsdebat van de G32 waaraan kandidaat-Kamerleden van zeven politieke partijen deelnamen.

Uit een eerste analyse van de VNG van de CPB-cijfers blijkt dat acht partijen, waaronder VVD, CDA en D66, een korting van 600 tot 700 miljoen euro willen doorvoeren op het Gemeentefonds. Met deze gelden willen de partijen meer investeren in onder meer energie- en klimaatmaatregelen, veiligheid en onderwijs. Deze korting komt bovenop de al bestaande opschalingskorting, waarvan de G32 opheffing eist.

‘Tijdens de crisis hadden wij er begrip voor dat we moesten delen in de bezuinigingen. Maar nu worden we harder aangepakt, terwijl we steeds meer taken krijgen. De gemeenten zijn dus de grote financierders van de realisatie van nieuw nationaal beleid. Dat is voor ons onacceptabel’, aldus Crone. ‘Daar komt bij dat sommige partijen de bezuinigingen op jeugdzorg, participatie en WMO slechts ten dele schrappen. Wij gaan dat aan de kaak stellen bij de politieke partijen die een nieuw kabinet gaan formeren’.

 

fredcrone-janvanzanen-1 

G32-voorzitter Ferd Crone en VNG voorzitter Jan van Zanen tijdens debat
(foto Howcon)

 

Eigen DNA

Ook riep Crone de politieke partijen op veel meer ruimte te geven aan de stedelijke regio’s. ‘Niet meer ‘one size fits all’. Elke regio heeft een eigen DNA en daarmee moet een nieuwe regeringscoalitie terdege rekening houden’, aldus de G32-voorzitter. Deze oproep van Crone vond gehoor bij de kandidaat-Kamerleden. ‘Groeikracht voor stedelijke regio’s’ was het dragende thema van het verkiezingsdebat, dat plaats vond bij de VNG in Den Haag. De deelnemers – Hayke Veldman (VVD), John Kerstens (PvdA), Ingrid van Engelshoven (D66), Zihni Özdil (GroenLinks), Diederik Olders (SP), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Gerrit-Jan van Otterloo (50-plus) - waren geprikkeld door stellingen die zij kregen voorgelegd door debatleider Frénk van der Linden. Helaas was Mustafa Amhaouch (CDA) op het laatste moment verhinderd.

 

frenkvanderlinden-1 

Debatleider Frénk van der Linden (foto Howcon)

 

Versterking stedelijke regio’s

Belangrijk signaal was dat veel partijen zich achter het pleidooi van de G32 schaarden voor versterking van de stedelijke regio’s. Met name D66 toonde zich hier groot voorstander van. De VVD vindt dat de samenwerking in stedelijke regio’s moet worden ‘beloond’. Ook steunden de deelnemers het voorstel van de G32 voor extra wijkagenten, zodat de norm van minimaal één wijkagent op 5000 bewoners wordt gehaald. De aanpak van ondermijning van gezag viel eveneens goed.

Sommige partijen, zoals D66 en ChristenUnie, gaven te kennen dat zij via meer ruimte in lokale belastingen steden meer financiële speelruimte willen geven, zoals de G32 betoogt. Maar het afschaffen van de opschalingskorting – één van de speerpunten van de G32 - vond geen genade in de ogen van vrijwel alle partijen. ‘Onbegrijpelijk’, aldus Crone. In zijn slotwoord zei de G32-voorzitter dat grote en kleine gemeenten elkaar steeds meer opzoeken. ‘Dat heeft een historische betekenis. Het rijk moet ons de ruimte geven om eigenstandig en op basis van samenwerking te handelen ’.

 

 Uitgelicht


Zoeken